Prima Pagina
Medicina Interna Iasi
Cardiologie Iasi
Endocrinologie Iasi
Neurologie Iasi
Urologie
ORL Iasi
Dermatologie Iasi Dermatolog
Ginecologie Iasi
Laborator
Imagistica
Infertilitate
Tulburari de Crestere
Osteoporoza
Reumatologie
Exces de Pilozitate
Impotenta
Obezitate

Obezitate Iasi

Viata moderna predispune la sedentarism si alimentatie nesanatoasa care determina crestere ponderala si obezitate. Obezitate TratamentDe cele mai multe ori, excesul ponderal nu apare brusc, ci lent, in timp, datorat unui usor dezechilibru dintre aportul energetic (reprezentat de alimentele ingerate) si consumul energetic (arderile organismului).

Aportul energetic este foarte dependent de obiceiurile alimentare castigate in mica copilarie. In acest fel se explica existenta de familii de obezi – mai curind prin transmiterea obiceiurilor alimentare decit prin ereditate. De aceea, se spune ca in familiile de oameni grasi si cainele e gras. Consumul energetic e alcatuit din energia cheltuita pentru intretinerea functiilor vitale (respiratie, bataile inimii, digestie etc.) numita metabolism bazal si energia cheltuita din activitatea fizica. Evident, si consumul energetic variaza: metabolismul bazal are o variabilitate individuala mare, precum si o fluctuatie in functie de variatia ponderala, iar activitatea fizica variaza mult de la un individ la altul si de la o varsta la alta. 

Exista si boli insotite de obezitate. Atunci cand cineva se ingrasa de la o boala, de obicei endocrina, afectiunea „se citeste” pe fata bolnavului. Oricum, in urma unui consult medicul endocrinolog poate confirma sau exclude o boala endocrina drept cauza a excesului ponderal. Odata exclusa o cauza endocrina sau de alta natura patologica a cresterii in greutate, trebuie ca pacientul sa isi schimbe modul de viata, in sensul reducerii aportului caloric (regim alimentar) si cresterii activitatii fizice. Este greu de slabit, persoanele dornice sa slabeasca trebuie sa fie foarte motivate. Regimurile alimentare drastice sau disociate, pot fi eficiente, dar sunt uneori percepute de pacient ca fiind mai curind o pedeapsa decit un mod diferit de viata, iar deseori pot fi nesanatoase. Printre altele, slabitul prea rapid va determina o adaptare a organismului, in sensul scaderii metabolismului bazal, ce va avea drept consecinta o scadere rapida a ritmului initial alert de slabit, urmata de o crestere ponderala inceata pina la greutatea initiala (efect armonica), dar in mod nesanatos. Mai importanta decit calcularea continutului caloric al alimentelor este insa respectarea unor principii dietetice sanatoase, pe cit posibil nestresante pentru pacientul care doreste sa slabeasca. Regimurile alimentare moderate si echilibrate pot determina o scadere ponderala inceata, dar sigura, cu 4, maximum 6 kg pe luna, utilizand un aport caloric zilnic echilibrat si acceptabil, care nu comporta o senzatie de foame insuportabila, dar care determina scaderea ponderala cu 1 kg pe saptamina. Modificarea principiilor alimentare completata cu cresterea activitatii fizice determina o scadere ponderala mai eficienta si mai sanatoasa, cu pastrarea masei musculare si a masei osoase, dar scaderea rezervelor de tesut adipos.

Policlinica "Branisteanu Dumitru D. - Clinica Profesmed" asigura o abordare multidisciplinara a excesului ponderal si al obezitatii. Specialistii endocrinologi (Prof. Dr. Corina Galesanu, Dr. Dumitru D. Branisteanu) supun pacientii cu probleme ponderale consultului clinic, deceland in cazuri selectionate impactul unor afectiuni endocrinometabolice asupra greutatii. Se urmareste, totodata, prin intermediul investigatiilor de laborator, impactul negativ al obezitatii asupra metabolismului pacientilor. In fine, se purcede la sfaturi legate de strategia scaderii in greutate, tinandu-se cont de ritmul meselor, continutul si calitatea alimentatiei, precum si aportul lor caloric, cat si de combinatia dintre regimul alimentar si cresterea consumului energetic prin activitate fizica. In aceasta directie, policlinica "Branisteanu Dumitru D. - Clinica Profesmed" mizeaza pe colaborarea cu Complexul Union (Str. Lascar Catargiu nr. 16A) care ofera posibilitatea de exercitii fizice din categoria "cardio" - aerobic, Zumba, sport pentru copii, precum si activitate in apa (inot, aquarobic) utilizandu-se piscina complexului si cresterea arderilor prin recurgere la sedinte de sauna. Activitatea fizica din cadrul complexului Union se realizeaza sub stricta monitorizare efectuata de instructori cu experienta.